5 vragen over je trouwuitnodiging beantwoord

Treed jij binnenkort in het huwelijksbootje? Dan is het moment aangebroken om na te denken over de trouwuitnodigingen. Wat zijn de opties? Is een save the date een must of overbodig? Wij lijsten enkele antwoorden op.

Is een save the date nodig?

Met een save the date kaart kondig je de trouwdatum aan. Wanneer je een datum hebt die in de zomervakantie valt, is het interessant om vroeg een save the date uit te sturen. Op die manier is iedereen snel op de hoogte en kunnen ze dit vrijhouden. Zonder save the date bestaat de kans dat vrienden of familie op zomerreis zijn tijdens jouw feest. Aangezien er niet veel info op moet -de namen van het koppel en de datum- is in feite voldoende, kan je eventueel enkel de voorkant van de kaart laten bedrukken. 

Linnen trouwkaart

Hoe begin ik aan mijn trouwkaart?

Bezint eer ge begint. Er zijn heel wat drukmogelijkheden om de trouwuitnodiging van je dromen te maken. Ga daarom op zoek naar inspiratie op Pinterest, Instagram, websites van drukkerijen en grafische ontwerpers … Laat je inspireren. 

Welk formaat kies ik best voor mijn trouwkaarten? 

Een trouwkaart wordt vaak op een groter formaat ontworpen dan een geboortekaart. Aangezien er veel info op moet, wordt hier vaak voor A5-formaat gekozen. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze. Belangrijk om te weten is dat dit formaat 2 postzegels vraagt om te versturen.

A6, Amerikaans of 110 x 170 mm zijn ook populaire formaten. Deze kunnen verzonden worden met 1 postzegel. Als je een vierkant formaat kiest, dien je terug 2 postzegels te plakken. 

Kies je 1 hoofdkaart of werk je met bijkaarten?

Het is belangrijk om op voorhand na te denken over de structuur van je feest. Nodig je iedereen uit voor het volledige feest? Of sommige enkel voor receptie of avondfeest? Er zijn 2 opties:

  • je werkt met 1 hoofdkaart en mogelijke bijkaartjes voor receptie, avondfeest, dansfeest …
  • je werkt met verschillende versies van de hoofdkaart (=geen bijkaartjes)

De keuze is persoonlijk en budgettair. Bij een speciale druktechniek kan het goedkoper zijn om te werken met kleine bijkaartjes in digitale druk dan meerdere versies van de hoofdkaart. Alles hangt af van het ontwerp. Het gevaar van bijkaartjes is dat dit vlugger verloren gaat dan een grote hoofdkaart.

Welke druktechnieken kan ik kiezen?

Vaak voorkomende druktechnieken voor trouwuitnodigingen zijn folie en letterpress. Door jullie namen in goud-, koper- of roséfolie te drukken, heeft je uitnodiging meteen een luxueuze uitstraling. Met clichéfolie wordt de folie IN de kaart gedrukt, digitale folie legt een blinkend laagje OP het papier. Digitale folie is goedkoper dan clichéfolie.

Je kan ook kiezen om te werken met letterpress. Via deze techniek wordt de inkt ingedrukt in het papier. Per inktkleur dient er een polymeerplaat aangemaakt te worden om in te drukken in het papier, dus hoe meer kleuren, hoe duurder de kaart. De letterpress techniek draait om eenvoud.

Heb je een kleiner budget, dan is digitale druk perfect voor je. Met deze techniek is er geen limiet qua kleurkeuze.
Trouwkaart gekleurd papier

Om het geheel af te werken kan je kiezen voor het aanbrengen van kleur op snee op de kaart. De rand van de kaart krijgt zo een kleurtje naar wens.

Je kan kiezen voor een trouwkaart in wit of gebroken wit papier, maar andere kleuren zijn natuurlijk ook een optie. Je kan zelfs mixen door op de voorkant te kiezen voor gekleurd papier en dit te verlijmen met wit papier. Duplexen heet deze techniek.

Advies nodig? Mail ons of maak een afspraak en kom vrijblijvend langs om alle realisaties en papierstalen van dichtbij te bekijken. Wij geven graag een woordje uitleg over alle mogelijkheden.

Aarzel niet om ons te contacteren
met al jouw vragen

Karte drukkerij, Orchideeënlaan 9, 8200 Brugge

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.